Loš zadah može da totalno uništi društveni život: Evo od čega nastaje i kako da ga spriječite!

Zadah iz usta je veoma neprijatna pojava, naročito kada smo u društvu ili sa voljenom osobom. Ukoliko se javlja češće i izraženiji je, može znatno da ugrozi društveni život osobe koju pogađa. Više je razloga koji uzrokuju njegov nastanak, pa iako ga nije niti malo lako ukloniti, od koristi je znati šta ga sve izaziva i probati da se spriječi njegov nastanak, ako je moguće.
Ovo su samo neki od razloga zašto se javlja neprijatan zadah iz usta.

Večernji izlasci, posebno oni vikendom nose sa sobom i određenu konzumaciju alkohola i cigareta, kao i kofeinskih i energetskih pića koji veoma lako mogu isprovocirati halitozu, kako se medicinski naziva ovaj problem. Alkohol isušuje usta, što podstiče bakterije da stvaraju veoma loš zadah. Ovo je moguće otkloniti sa četkicom za zube.

Oglasi - Advertisement

U slučaju da zbog nekih dijeta smanjujete unos ugljikohidrata organizam samim time počinje da sagorijeva masti koje pretvara u energiju. U tom cijelom procesu učestvuju ketoni, koji mogu da budu razlogom lošega zadaha.. Ovdje pomaže upotreba žvakaćih guma.

I pojedini zdravstveni problemi uzrokuju loš zadah kao što su prehlade, bronhitis, čirevi u probavnom traktu, kao i pokvareni zubi i karijes.

Čepići na krajnicima, mada nisu opasni mogu itekako da stvore veoma neprijatan zadah iz usta
Isti rezultat može da napravi i gastroezofagealna refluksna bolest, GERB, kao bolest digestivnog trakta, koja nastaje zbog vraćanja hrane iz želuca.

Problem sa lošim zadahom može da izazove i veliki broj lijekova koje koristimo u svakodnevnim terapijama, a smatra se da više od njih 400 među kojima su najistaknutiji antidepresivi i antialergijski lijekovi znaju da smanje protok pljuvačke, što opet dovodi do isušivanja usta i pojave veoma lošeg zadaha.

 

 

Comments are closed.