Kroz neke sitnice je otkrila simptome opasne bolesti: Danas sve upozorava na šta trebaju obratiti pažnju

Gospođi koja se zove Marija Šiljeg je još 2004. godine dijagnosticiran reumatoidni artritis, a tri godine prije dijagnoze se počela osjećati mnogo umornije, bezvoljnije, i malaksalo.

Bila je u svojim 40- im godinama, puno je radila pa je mislila da je iscrpljenost sasvim normalna posljedica takvog načina života.

Jednog jutra je osjetila da nije baš najbolje i da se ne osjeća dobro. Izmjerila je temperaturu i pratila je neko vrijeme, a temperatura se stalno kretala izneđu 37 do 37, 3 stepeni celzijusa. Otišla je kod svoga ljekara, odradila je neke laboratorijske analize i rezultati su bili takvi da niti jedan parametar na nalazima nije odskakao, da bi ukazivalo na neke probleme. Stoga je odlučeno da s opet ponove analize, jer se temperatura nije smanjivala, a i ljekar se malo našalio da bi možda dobro bilo da Marija promijeni toplomjer.

To loše stanje, stalna temperatura je jednostavno ometala Mariju u njenome svakodnevnom radu i obavezama, i nije mogla biti učinkovita u svome radu kao nekada.

Išla je Marija i u druge bolnice, u Dubrovniku i u Splitu, da bi tamo pokušala naći odgovore ili nekoga ko bi je posavjetovao, ali na kraju je završila tako da se više nije mogla ni okrenuti u krevetu, a nije više ni do toaleta mogla otići bez nečije pomoći.

Bila je veoma smršala, a depresija i letargija je postala sasvim normalna za nju. Bila je u stanju da je molila Boga da umre i kada se sjeti tih osjećaja i sada je prođe jeza.

Zahvaljujući jednoj prijateljici uspjela je da zakaže sebi pregledu u Zagrebu na KBC-u gdje ju je pregledao vrsni stručnjak, doktor Mislav Majer, koji je na kraju i otkrio uzrok svih Marijinih problema.

Doktor Majer je rekao Mariji da ima autimunu bolest, kojoj nema lijeka, ali da se od nje ne umire. Uz određenu terapiju i uz promjenu nekih životnih navika, može se doživjeti i duboka starost.

Danas Marija ide na redovite kontrole, redovno pije svoju terapiju, jede hranu koja je bogata magnezijumom, i vitaminima B i D. Aktivna je fizički što je više moguće, a ljeti pliva što više može.

I sama smatra da je dosta toga i u glavi, pa kada je počela pozitivnije razmišljati, počele su joj se događati i pozitivnije stvari.

 

 

 

Comments are closed.