Konačno završena istraga o samoubistvu Slobodana Praljka: Otkriveni i neki novi, pomalo nevjerojatni detalji

Holandsko tužilaštvo je konačno završilo istragu, ako se to može tako nazvati, u veszi samoubistva Sobodana Praljka koji je bio osuđen za ratne zločine na Međunarodnom sudu u Hagu.

Da vas podsjetimo, Praljak je počinio samoubistvo nakon što mu je izrečena presuda za ratne zločine koje je počinio devedesetih godina prošloga vijeka u BiH. Samoubistvo je izveo uz pomoć cijanida kojeg je ispio u haškoj sudnici.

Nakon ovoga incidenta Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu je istragu prepustio holandskom tužilaštvu. Istraga je sprovedena, ovih je dana i završena, ali nije pokazala na koji je način Praljak došao u posjed cijanidu kojeg je popio nakon presude.

Ono što jeste ustanovljeno je da cijanid kojim se Praljak ubio je prema holandskim zakonima zabranjena supstanca i nije je lako nabaviti, mada posjedovanje cijanida u ovoj zemlji nije zločin.

Nije ustanovljena ni sumnja da je Praljak došao u posjed otrovu uz pomoć drugih i iz vana. Istraga je pokušala da ustanovi kako je bočica došla do sudnice. Pregledani su svi mogući snimci, sa svih mogućih kamera, saslušani su mnogi svjedoci, pregledane su sve prostorije u sudu u kojima je boravio Praljak, kao i svi dokumenti i nosači dokumenata, ali istraga nije pokazala nikakve nove informacije koje bi pokazale na koji je način Praljak došao do otrova.

Na snimcima nisu primijećene nikakve sumnjive stvari, niti se vidi da je Praljak pri dolasku u sudnicu uopšte imao kod sebe bilo šta što bi nalikovalo na bočicu.

Također tokom pretresa tih dana nije primjećeno ništa neobično, na snimcima se ne može vidjeti odakle je izvukao bočicu.

Sve u svemu, pojeo vuk magarca.

 

Comments are closed.