Kada god izvadite oprani veš iz mašine on i dalje smrdi: Evo u čemu griješite kod pranja (FOTO)

Iako mnogi misle da nema ništa jednostavnije od pranja veša, ipak i u tome poslu se dosta često mogu desiti neke komplikacije, tako da često znate biti nezadovoljni rezultatima pranja. Čak i ovome običnom poslu ima toliko zamki koji utiču na kvalitetu pranja, tako da morate da budete veoma oprezni kada radite ovaj posao, da ne bi napravili neke probleme koji se više ne mogu popraviti.

Evo na šta sve morate obratiti posebnu pažnju pri pranju svoga veša:

  • Visoka temperatura vode- svaka odjeća će duže zadržati svoj oblik kao i boju i kvalitetu ako je perete na što nižim temperaturama. Topla ili hladna voda napravi isto dobar posao kod pranja kao i vruća voda, posebno ako imate dobru mašinu za veš i kvalitetan deterdžent. Samo stvari kao što su peškiri ili posteljina se peru na temeraturi od 90 stepeni, a sve ostalo se može prati na nižim temperaturama

  • Pretjerana upotreba deterdženta ili omekšivaća- višak deterdženta vrlo lako može da prouzrokuje začepljenje posude za deterdžent što kasnije može dovesti do veoma neugodnog mirisa koji se lako prenosi i na veš, a i sam odjeća i veš se onda teže ispiru. Stoga morate pažljivo pročitati koje se doze koriste za određenu odjeću ili veš i svakako to radite sa mjernom posudom, a ako su vaše stvari prljave, bolje je pokrenuti dva ciklusa pranja nego dodavati više deterdženta.

  • Upotrebljavate omekšivać za svu vrstu odjeće-  najbolje je da ne koristite za peškire, neku sportsku odjeću ili odjeću koja je napravljena od mikrovlakana ili spendeksa.

  • Previše često perete farmerke i jeans

  • Sušite veš na pogrešan način
  • Ne održavate veš mašinu- mašinu barem jednom mjesečno morate da uključite na prazno. Stavite u mašinu samo deterdžent da bi se očistila od bakterija

 

 

 

 

 

Comments are closed.