Ispovijest Sarajlije koji je čuvao Tita: U novčaniku nije imao ni dinara, ali je imao neke druge stvari (FOTO)

Odmah nakon smrti Josipa Broza Tita narodi i narodnosti su neko vrijeme živjeli uz frazu ”Časno je bilo živjeti sa Titom”. Mada veoma malo ljudi zna koliko je teško bilo čuvati Tita dok je bio predsjednik nekadašnje Jugoslavije.

To možda i najbolje zna Aleksandar Anjoli, Bosanac talijanskog porijekla, koji je u periodu od 1975- 1978, u dva navrata bio lično obezbjeđenje Josipa Broza, dok je ovaj lovio po šumama i planinama oko Bugojna.

Oglasi - Advertisement

Pa se tako Anjoli sjetio i jedne anegdote kada je u jednom takvom lovu ustreljen medvjed kapitalac. Njega je naravno ustrijelio Tito. I baš kada su htjeli da naprave fotografiju ulova, Tito se našalio tako što je rekao svima prisutnima da je do njega upravo došla depeša u kojoj ga informiraju da je Nikolaj Čaušesku ulovio većeg medvjeda nego li je ovaj ovdje pred njima i da bi bilo dobro da svi oni malo rastegnu ovoga medvjeda da se ne obrukaju pred Rumunima.

Tito je, kako kaže Anjoli , imao svoju redovnu proceduru prije odlaska u lov. Ustajao bi oko 4 ujutro, provjerio bi kakvo će biti vrijeme, malo bi prošetao, popio kafu, zabalio kubu cigaru, prelistao novine, a onda bi prije samoga lova isprobao oružje sa kojim ide u lov.

Također bi prije nego li napusti Bugojno svima podijelio kube koje nije popušio, a Anjoli kaže da su ga te kube spasile u ratu jer ih je svo vrijeme čuvao, pa kada je bila kriza sa cigarama u ratu koristio je Titove kube, i tako se na neki način spasio .

Aleksandar Anjoli nije slučajno bio u Titovom obezbjeđenju. Tada je radio u Službi državne bezbjednosti. Oni koji su bili u blizini Tita kuhari, konobari, krojači, nisu nasumice birani.

Anjoli kaže da su po hiljadu puta provjeravani. Takvu proceduru je i sam prošao. Možda mu je olakšavajuća okolnost bila i to što je svojevremeno bio najmlađi sekretar SKJ sa samo 19 godina starosti

Za Tita kaže i da je sa osamdeset godina svako jutro se brijao, a da je to uvijek radio sam. Jedne prilike je vidio i TItov novčanik u kojem nije bilo ni dinara već samo članska karta Komunističke partije Jugoslavije, lična karta i kartica dobrovoljnog davaoca krvi.

Anjoli se sjeća da je jednom prilikom imao i tu čast da sa Titom popije konjak, i to francuski. Zna Anjoli da mnogi misle da je Tito pio samo viski, ali tvrdi da to nije tačno već da je najviše volio francuske konjake.

Popio je konjak tako da je Tito slučajno uhvatio njega i Titovog doktora kako u kasnim satima, van dužnosti pijuckaju kafu i konjak. Pokušali su skloniti bocu ispod stola , ali je Tito samo šeretski rekao obojici da bi volio i on da popije malo tog konjaka kojeg kriju ispod stola, jer mu se ionako ne spava, a šteta je da konjak stoji na podu tek onako.

Osim bosanskih političara i komunista, s Titom su često u lov išli i Vidoje Žarković, Edvard Kardelj, Vladimir Bakarić i Žarko Broz. Samo Kardelj Tita nije persirao. Ako je Kardelj bio glavni kod Tita, njegova supruga Pepica je bila glavna među ženama visokih dužnosnika Partije.

Comments are closed.