Iskrena ispovjest koju svaka žena treba da pročita: ”Menopauza mi je uništavala život, ali onda je nešto kliknulo u mojoj glavi i više nisam bila ista žena”

Menopauza je stanje kroz koje prolazi svaka žena i najčešće je to velika prekretnica u životu za svaku od njih i većina žena je totalno nespremna kada nastupi to stanje što dovodi do mnogih problema sa kojima se pojedine žene veoma teško bore.

Menopauza nastaje kod nagle smanjene uloge jajnika i zbog znatno smanjenog lučenja hormona, pa zbog toga dolazi do smanjenja, a onda i do prestanka menstruacija.

Pa je tako i ispovijest ove žene koju je objavila preko društvenih mreža donekle pokazala kroz šta sve žene prolaze u toku menopauze.

Pa tako ova žena u svome statusu kaže da je prve promjene počela osjećati i primjećivati oko svoje 45. godine starosti, kada su joj počele promjene u trajanju ciklusa. Kod ove žene je menstruacija promijenila dužinu trajanja, ali i obilnost. Kada je došla u 48. godinu života promijenili su se i brojevi dana menstruacije. Nekada bi menstruacija bila već nakon tri sedmice, a nekada nakon četiri sedmice, mada je bilo i situacija, kako kaže ova žena, da je menstruacija joj znala kasniti po mjesec dana, i svaki puta kada bi dobila menstruaciju bila je vesela i zahvalna što je, po njoj, prava ironija života.

Priznala je da život baš i ne mazi žene, ali da joj je u jednom trenutku samo nešto kliknulo u glavi: Prihvatila je savjet svoje kćerke i krenula sa njom u šoping da za sebe izabere neke stvari koje ne nosaju babe, kako to njena kćerka kaže, i tek tada, kako priznaje ova žena, u tom šopingu je počela da se lagano upoznaje sa svojim tijelom i počela je biti spremna i odlučna da pomogne sama sebi.

Krenula je tada da pije vitamine za žene koje su u menopauzi i koje su joj preporučene. Počela je da koristi kreme i kozmetičke proizvode koje su adekvatne za njene godine, a i neka sredstva za kosu koja su je vratila u život i osmijeh na lice.

Odlučila je ova žena da više ne sjedi kod kuće i sažalijeva samu sebe, već se više posvetila sebi i svojoj porodici. Djeca su joj sada već velika, pa oko njih i nema puno obaveza, ali joj je sada muž centar njenoga svijeta. Kada god mogu, njih dvoje idu na male odmore i na vikende, a ljetovanja planiraju unaprijed. Izlazi na kafu sa prijateljicama kada je god moguće, a počela je i da jede zdravo pa je čak i vidno smršala.

Prihvatila je menopauzu kao nešto što je jednostavno tako i ne može se izbjeći i na taj način napravila svoj život kvalitetnijim.

 

Comments are closed.