Iskrena ispovijest Gorana Bregovića: Zbog jedne parole su svi krenuli u rat- Kako je na straži saznao za gubitak majke, o kafanskim danima sa Nikolićem i Dačićem i izgubljenom dresu Zlatana Ibrahimovića

Prije nekoliko godina su otvorene arhive da bi se saznalo da su tajne službe izmislile parolu ”Bolje grob, nego rob. Zbog te parole se krenulo u rat i izginuli su mnogi ljudi, a to se saznalo tek decenijama kasnije, pa se pretpostavlja da će se za neke stvari iz današnjice saznati tek decenijama kasnije, a možda i nikada, ili najvjerovatnije, kada to više ne bude nikome važno, mišljenja je Goran Bregović, poznati muzičar sa ovih prostora, koji zbog svega ovoga navedenog kaže da iz tih razloga i ne može da o politici razmišlja kao o nečemu ozbiljnome.

Oglasi - Advertisement

Ovaj poznati muzičar je nedavno, u razgovoru sa novinarima pričao i o svojim vojničkim danima, o svojim poznanstvima sa pojedinim političarima, kao i o sportu i životu uopšte.

Priznao je Bregović da poznaje neke od političara, i da dosta njih je upoznao po kafanama, a također je s pojedinim znao i da zapjeva, pa mu je tako Dačić u kafani pjevao ”Đurđevdan”, da bi poslije Toma Nikolić i Goran Ivici zapjevali ”Ide Mile lajkovačkom prugom”.

Kada se dotaknu djetinjstva, rekao je Goran da je odrastao u porodici u kojoj je njegov otac bio pukovnik JNA, ali je zapravo njegova majka bila pravi pukovnik u porodici. Sjetio se i svoga služenja armije u Nišu i kada je saznao da mu je umrla majka i da mu je cijeli taj vojni rok bio skroz nesretan, a smrt majke ga je totalno poremetila.

Evocirajući uspomene na tadašnje Sarajevo, Goran tvrdi da su to bila drugačija vremena, jer se u tadašnjem Sarajevu na poetske večeri išlo u istom broju kao i na koncerte, a tada su svoje pjesme recitovali Duško Trifunović, Radovan Karadžić, Rajko Nogo.

Priznao je Bregović i da voli sport i kako je jednom u Sarajevu bio dio jedne humanitarne akcije i licitacije u dobrotvorne svrhe gdje je licitirao za Ibrahimovićev dres, kojeg je želio da ima, ali je na nagovor predstavnika jedne strane ambasade prekinuo licitiranje jer su ti ljudi žarko željeli taj dres, ali je napravio dobar posao, jer je do tada već poprilično bio nabio cijenu dresa, tako da je licitacija bila veoma uspješna.

 

Comments are closed.