Imate probleme sa gljivicama na nožnim noktima: Ovo su vam savjeti kako da ih se riješite za treptaj oka (RECEPT)

Iako sve počinje skoro pa bezazleno, kao bijela ili žuta mrlja na noktu, na nogama, nekako s vremenom, nokat zna da se zadeblja, pa čak i da se raspadne, dok gljivice idu sve dublje u nokat.

Gljivice su naravno češće na nožnim prstima, jer su stopala stalno zatvorena, u cipelama i čarapama, često su stopala i vlažna, a to je idealno stanje da se stvaraju gljivice.

Neki stručnjaci na ovome polju smatraju da za liječenje ovih gljivica vam nisu potrebni neki skupi lijekovi već da postoje i jeftinije alternative.

1. Mješavina Listerina i alkoholnog sirćeta

Tekućina za ispiranje usta sadrži u sebi timol i mentol, koji u sebi imaju antifugalna svojstva, a ocat je kiseo pa je sam po sebi negostoljubiv za bilo koje vrste gljiva. Kombinacijom ove dvije tekućine u istom omjeru dobijate tekućinu u koju treba da potopite svoje nožne prste, a idealno bi bilo 45-60 minuta dnevno.

2. Eterična ulja čajevca i origana

Ulje čajevca se već dugo koristi u vezi sa ovim problemom, kod mnogih kožnih oboljenja, a posebno kod gljivičnih infekcija Potrebno je samo, svakodnevno, dva puta, nanijeti nekoliko kapljica na nokat sa gljivicama

3. Eterično ulje od lišća cimeta

Svi oni koji imaju gljivice na nogama znaju kako one znaju biti veoma frustrirajuće, da ih se teško otarasiti i da se znaju veoma često i vratiti. Po mnogim stručnjacima, i cimet je zaista dobar u liječenju infekcije gljivicama, odnosno ulje od lišća cimeta, koje se stavlja direktno na nokat, i to dva puta dnevno, ujutro i navečer. Pored toga preporučuje se i da se stopala potope u razrijeđeno cimetovo ulje u koje dodate još i gorku sol.

 

 

Comments are closed.