Hrvat kupio kuću i u podrumu zatekao pravi užas: U panici je pozvao policiju koja je imala šta za vidjeti

Rat ne ovim balkanskim prostorima je završio prije više od dvadeset godina, ali još uvijek se nije uspjelo riješiti pitanje svih onih zaostavština iz rata, posebno kada su u pitanju silna minska polja koja su ostala iza rata i koja još nisu očišćena, a kojim se tempom to radi i kolika je zainteresiranost pojedinih država za to pitanje i financiranje čišćenja zemljišta od mina, imati ćemo minska polja još barem sljedećih 50 godina u pojedinim dijelovima Balkana.

Oglasi - Advertisement

Tu je i problem oružja koje je ostalo iza rata i koje se krije po domaćinstvima, a za čiji broj nismo ni sigurni koliko ga ima, mada smo svjedoci, svako malo, nesretnih događaja, stradanja pojedinaca od oružja, bombi ili nekih drugih ubojitih sredstava, koji su ostali iza rata, sakriveni po nekim šupama i podrumima, do kojih lako mogu doći i djeca, a i odrasli.

Tako je u Varaždinu, jedan građanin Hrvatske kupio kuću u okolini Varaždina i doživio veoma neprijatno iznenađenje kada je krenuo u njeno čišćenje i adaptiranje za život.

U kući koju je ovaj čovjek kupio vlasnik je zatekao hrpu stvari kojih se morao riješiti, ali su mu za oko zapale dvije torbe, koje su očigledno bile pune nečega.

Bilo je za njega veliko iznenađenje kada je otvorio torbe i u njima pronašao hrpu naoružanja.

Odmah je pozvao policiju, da bi policijska istraga ustanovila da se u torbama nalazila dva pištolja, cijev puške, dva kilograma eksploziv, pet ručnih bombi i više od tristo komada streljiva, različitih kalibara.

Iako se skoro svakodnevno apeluje na građane da vrate oružje koje je ostalo još iz rata, ipak, svako malo se pojavi ovakva priča, na svu sreću, ova je završila bez ikakvih tragičnih posljedica.

Posebno je važno riješiti se starog naoružanja od djece,  jer koliko god mi mislili da nam je oružje na sigurnom i van dometa djece, uvijek se može dogoditi da djeca ipak dođu do kontakta sa oružjem, a tada su posljedice najčešće tragične.

 

 

 

Comments are closed.