Evo što će se dogoditi vašem tijelu ako ne pijete alkohol samo mjesec dana

U SVIJETU je pokrenuta kampanja Sober for October (Trijezni u oktobru) koja želi potaknuti ljude da se potpuno odreknu alkohola u oktobru mjesecu.

Ovakav način odricanja čini nogo toga dobroga vašem tijelu, aneki časopisi i stručnjaci su nabrojali nekoliko stvari koje će se dogoditi vašem organizmu, kada potpuno eliminirate alkohol iz upotrebe.

Oglasi - Advertisement

Prve dobre učinke će osjetiti vaša jetra, ali oporavak jetre ipak ovisi od njenoga kompletnog stanja. Ipak, mjesec dana bez alkohola će znatno oporaviti vašu jetru.

Ono što će se također popraviti je vaš san i kvaliteta spavanja. Alkohol i u najmanjim količinama utiče na kvalitetu sna, a totalno pijanstvo je prava katastrofa za spavanje, posebno famozna vikend napijanja.Naime, nakon težih pijanstava često dolazi do preskakanja REM faze u kojoj se gubi osjećaj krivnje, pa se često nedjeljom ujutro ljudi bude s velikim osjećajem krivnje zbog alkohola.

Alkohol veoma utiče i na plodnost, i to i kod muškaraca, ali i kod žena. Što partneri više piju, to je manja mogućnost da će doći do začeća. Dok sa manje alkohola, veće su šanse za začeće i za zdravu trudnoću bez ikakvih problema

Ako potpuno eliminišete alkohol iz upotrebe, to će imati sjajan uticaj i na vašu kožu, smanjuje se rizik od debljanja, kao i rizik od oboljenja od raka. Alkohol također vodi i ka depresiji, posebno kada se često i pretjerano opija, još ako se to radi sasvim sam, onda je rizik od depresije još i veći.

Dakle , mnogo je razloga zašto bi ste trebali izbaciti alkohol iz upotrebe ili svesti na najmanju moguću mjeru.

 

 

Comments are closed.