Dronom slučajno otkrivena velika ekološka katastrofa na granici Srbije: Mnogi su to pokušavali sakriti (VIDEO)

Nakon što je otkrivena skoro pa prava ekološka katastrofa, nakon što je pronađena ogromna rupa u zaštićenoj šumi, vlada Rumunije je odlučila da primjeni neke drastične mjere i da se konačno obračuna sa svima onima koji se bave nelegalnom sječom šuma.

Naime, na internetu se pojavio snimak kojeg je napravila za sada nepoznata osoba koja je slučajno, dronom snimila veoma dramatični snimak iz Nacionalnog parka Semenik Kel Karasului, koji se nalazi na samoj granici sa Srbijom. Na snimku se vidi da nedostaje više od 50 hektara šume, i to na samome vrhu tog nacionalnog parka.

Inače, do ovoga otkrića, ovaj Nacionalni park je bio jedan od najvećih, netaknutih parkova koji su imali u sebi netaknute šume, u cijeloj Europi, a prošle je godine ovaj park stavljen i na Uneskovu listu Svjetske kulturne i prirodne baštine.

Aktivisti koji se bave prirodom, ali i opozicija zahtjeva od vlade Rumunije već neko vrijeme hitnu akciju sa kojom će se spriječiti daljnja sječa i uništavanje drveća u ovome parku.

Inače, ilegalna sječa u Rumuniji je veliki problem i veoma je raširena u cijeloj zemlji, a samo prošle godine je zaprimano i do 26 prijava na dnevnoj bazi, a šteta koja je nanesena samo u prošloj godini je više milionska.

Pošto se ovaj park graniči sa Srbijom, sumnja se da pored rumunskih ilegalnih drvosječa, tu su umiješani i neki ljudi iz Srbije koji u sprezi sa svojim rumunskim kolegama i partnerima zarađuju velike novce od ilegalnog sječenja, pa je stoga namjera vlade Rumunije da u suradnji sa vladom Srbije, što prije zaustave ovaj ilegalni rad, i tako barem malo oporave budžet obje zemlje.

Comments are closed.