Dron otkrio kako danas izgleda područje Černobila, kao i posljedice koje se još vide nakon nesreće koja je bila prije 30 godina: Neke fotografije će vas ostaviti bez teksta (VIDEO)

Svima koji su živjeli u tome periodu, tj. koji su bili rođeni tada, na sam spomen Černobila i Černobilske nesreće prođe neka jeza kroz tijelo i svi veoma dobro znaju o kakvoj se nesreći u stvari radi.

26. aprila, 1986 godine u jednom od nuklearnih reaktora u Černobilu došlo je do izvjesnog curenja uslijed eksplozije u reaktoru, ta su iz tog razloga u okolinu otpuštene radioaktivne čestice, zbog kojih je ovo područje, čak i trideset i više godina poslije i dalje radioaktivno i opasno po život.

Oglasi - Advertisement

Skoro tri miliona građana sa ovoga područja je direktno ili indirektno osjetilo posljedice ove radioaktivne nesreće, a od tada, osim što je veliki broj ljudi preminuo uslijed posljedica radioaktivnosti, zabilježen je i veliki broj rođenja djece sa izvjesnim zdravstvenim i tjelesnim poremećajima, a domet ove radijacije se osjeća i na generacijama koje su rođene tri decenije kasnije.

Mnogima je zasmetala i činjenica da su Ruske vlasti dugo vremena krile informacije o ovome događaju, a zbog radijacije, trideset vatrogasaca, koji su krenuli da gase požar su na licu mjesta životno nastradali uslijed velike koncetracije radijacije i vatre.

Danas je ovaj dio Ukrajine pusta i trula zemlja, a dokaz da je tako su i fotografije kao i video snimak kojim je dronom načinio fotograf Deni Kuk, koji tvrdi da su radioaktivna zračenja i dalje prisutna na ovome području i da sve zgrade, kao i zabavni park koji je baš tih dana, kada se desila nesreća, trebao biti otvoren, zaista izgledaju kao neke scene iz nekih horor filmova..

Kako danas izgleda ovaj sablasni dio Ukarjine, možete da vidite i na ovome video snimku.

 

 

Comments are closed.