Dolazi proljeće i mnogi žele da urede svoje vrtove i bašte: Cvijeće koje se sadi u martu i na posebne načine (SAVJET)

Još malo i eto nam proljeća, priroda se polako budi, pa samim time i kreće šarenilo od cvijeća koje je prirodno vezano u proljeće. Tako i svi oni koji imaju vrtove i bašte, okućnice. žele da im na proljeće taj dio njihovoga svijeta što ljepše izgleda, posebno na ljeto, ali sa poslom se već treba početi ovih dana.

Brojne biljke se sade upravo u martu mjesecu, a mi za vas imamo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da bi vaš vrt izgledao što savršenije.

Početkom marta se preporučuje da se sade lukovice gladiola, ljiljana, begonije, amarilisa, kane, dalije ali i neko drugo cvijeće i bilje. Ukoliko želite da vam se ovo cvijeće primi i da uspješno cvate, njegovo zasađivanje morate da završite najkasnije do kraja maja.

Idealno vrijeme za zasađivanje cvijeća je svakako period kada prestane bilo kakva opasnost od mrazeva, a lukovice se kod sađenja trebaju staviti na mjesto na kojem ima puno sunca, ako je moguće tokom cijelog dana.

Dubina sađenja zavisi od cvijeta do cvijeta, od biljke do biljke, pa bi bilo dobro da se o tome posavjetujete sa iskusnijim od vas, ili da pronađete neke informacije na internetu ili u knjigama o uslovima koje treba da stvorite za biljku koju imate namjeru da posadite.

Veoma je bitno da prilikom sađenja napravite dovoljan razmak između sadnica, da bi svaka biljka imala mogućnost da se razvija u najboljim mogućim uslovima.. Pa tako za gladiole na primjer, razmak između sadnica treba da bude 12-15 centimetara, kod begonija je razmak najmanje 25 centimetara, dok ljiljani trebaju razmak od 30 centimetara. Na kraju, najzahtjevnije su dalije koje trebaju čak 40 centimetara razmaka

 

Comments are closed.