Doktori upozoravaju: Često imate gasove, koji uz to i užasno smrde- Evo šta se dešava sa vašim organizmom (FOTO)

 

Imati gasove i kako se ono po narodni kaže prdnuti je sasvim normalno, jer ako živo biće jede, onda mora i da pušta gasove. Gas u crijevima stvara vazduh koji progutamo tokom dana, ali i bakterije koje razgrađuju pojedenu hranu.

Oglasi - Advertisement

Bakterije proizvode gas kada razgrade skrob i šećer što naš organizam ne može lako da svari. Naravno da taj gas mora negdje da izađe.

Prosječna osoba ispusti gas do 18 puta dnevno i to je veoma dobro i prirodno. To je znak da vaš digestivni sistem radi veoma dobro i da u sebi imate dosta dobrih bakterija. Međutim, zavisno od učestalosti, ali i od mirisa, gas može biti znak upozorenja da se nešto pogrešno dešava u vašem organizmu

Ove različite vrste gasova govore neke stvari o stanju vašega organizma.

Prdež bez mirisa

Nemate razloga za brigu ako vaš gas ne miriše jer je većina gasa kojeg ispuštamo ugljen dioksid.

Smrdljivi prdež

Njega uzrokuje sumporvodonik, kojeg stvara određena hrana poput brokula, karfiol, pasulj ili mliječni proizvodi. Creveno meso također može biti uzročnik smrdljivih gasova.

Jako smrdljivi prdež

To znači da se hranite sa hranom koja u sebi sadrži puno vlakana, ali oni mogu ukazivati da ste u neku ruku alergični na laktozu. Ne morate se osjećati bolesno, ali ako gasovi, i to veoma smrdljivi nastanu nakon konzumiranja mliječnih proizvoda, to može biti znak da vaš organizam teško vari tu vrstu hrane.

Tihi prdež

Zvuk koji pravite pri ispuštanju gasova nije povezan sa vašim zdravljem već to ima veze sa položajem vaših mišića u trenutku kada ste to radili.

Učestali prdeži

To uopšte nije loše, ali ako vam se to dešava često to je znak da ste pojeli previše namirnica koje izazivaju gasove, ili je u vaš digestivni sistem ušlo previše vazduha.

 

 

Comments are closed.