Događa li vam se ponekad da vas protrese struja pri dodiru nekog predmeta: Sada je otkriven i pravi razlog zašto se to dešava

Vjerovatno se svima vama desilo da vas tu i tamo, kada dodirnete određene predmete protrese struja ili osjetite neko lagano peckanje na vrhovima prstiju. To je posebno često u zimskom periodu, a vjerujemo da ste to i sami primjetili. Nije previše ugodan taj osjećaj, ali je totalno bezazlen i ne može da vam naškodi.

Naravno da se tako nešto dešava i u drugim godišnjim dobima, ali zima je posebno karakteristična za takve stvari jer se u zimskom periodu više nose stvari koje su napravljene od vune, tipa, šalovi, džemperi, puloveri, rukavice i kape.

Ovdje vam otkrivamo i određene razloge zašto se sve to dešava, a koje su pribavili stručnjaci iz te domene.

Većina vas je vjerojatno imala takvo iskustvo kada bi dodirnuli kvaku na vratima ili neki drugi metalni predmet. Vjerojatno vam se to dešavalo  i kada bi dodirnuli neku drugu osobu ili se rukovali sa njom. Nema ništa opasno u svemu tome, već je to jedan efekat koji se dešava iz neobičnih razloga i koji ponekad može da bude veoma neugodan.

Glavni razlog zašto se takvo nešto dešava je struja koju stvara statički elektricitet. On se nakupi na vašoj odjeći, posebno na vuni ili na sintetici, pa čak i na vama ga bude i na predmetima koje dodirujete. Kada dođe do pražnjenja toga elektriciteta, tada dolazi do bezazlenog strujnog udara i peckanja.

Da bi izbjegavali takve pojave, najbolje je da dok ste unutar kuće hodate po tepihu u čarapama ili u papučama, jer preko gole kože dolazi lakše do nakupljanja statičkog elektriciteta

 

Comments are closed.