Da li znate koliko zapravo godina ima Kolinda Grabar- Kitarović: Mnogi ne mogu da povjeruju u ovu informaciju (FOTO)

Za nju je poslije svjetskog prvenstva u fudbalu čuo cijeli svijet i to najviše zbog njenog neformalnog ponašanja na utakmicama iako spada među ljude sa najviše pozicije u svjetskoj diplomatiji.

Naravno da govorimo o predsjednici Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarović, čija je popularnost naglo porasla nakon njenih pojavljivanja na utakmicama hrvatske reprezentacije, kao i zbog njenog prisnog odnosa sa svim igračima nakon finalne utakmice na svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Oglasi - Advertisement

Mada u regiji i nije toliko omiljena , a sve zbog vanjske politike koju sprovodi prema susjednim zemljama, posebno prema Bosni i Hercegovini i Srbiji, ipak je u diplomatskim krugovima, a i u medijima, jedna od onih osoba koje uvijek plijene pažnju i nalaze se u centru pažnje.

Ipak, mnoge je šokirala informacija koliko u stvari godina ima hrvatska predsjednica. Kolinda Grabar Kitarović je rođena 29. aprila 1968. godine, što samo po sebi znači da predsjednica Hrvatske ima 50 godina, a s obzirom na njen fantastičan izgled i na formu tijela, niko na svijetu to ne bi pomislio.

Predsjednica Hrvatske odrađuje svoj prvi mandat na toj poziciji a svoju profesionalnu, diplomatsku karijeru je započela u Ministarstvu znanosti i tehnologije, da bi se 1993.godine zaposlila u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je najprije radila kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku.

23. decembra 2003.godine imenovana je za ministricu evropskih integracija, a 18.januara 2005.godine postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanja Europskoj uniji (pregovarački tim). Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva evropskih integracija imenovana je za ministricu vanjskih poslova, evropskih integracija.

Na dužnosti ministrice ostala je do 12. januara 2008. godine.

Od 2014. godine Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se dužnost predsjednice Hrvatske.

Comments are closed.