Da li vaši gasovi koje ispuštate znaju veoma loše smrdjeti? Ljekari savjetuju da sve to može da upućuje na nekoliko stvari, kada je vaše zdravlje u pitanju (FOTO)

Imati gasove i ispuštati ih je sasvim prirodno i normalno jer ako već jedete i varite hranu, kao živo biće morate i da ispuštate gasove. Gas u stvari stvara vazduh kojeg progutamo tokom dana, ali i bakterije koje se stvaraju dok se hrana razgrađuje. Gas nastaje kada bakterije razgrade škrob i šećer, jer njih organizam teško vari.

Prosječna osoba ispusti gas do 18 puta dnevno i to je u redu, jer je to znak da vaš digestivni sistem funkcionira, te da imate dosta dobrih bakterija, ali u zavisnosti od učestalosti gasova, kao i od njegovoga mirisa, to može da bude i znak za neke stvari koje se dešavaju u vašem organizmu. Evo šta različite vrste gasova govore o vašem zdravlju.

Gas bez mirisa

To nije ništa zabrinjavajuće jer većina gasova nema mirisa i niko neće primjetiti, pa ni vi, jer je većina gasa kojeg ispuštate u stvari ugljen dioksid

Smrdljivi gas

Ovaj gas uzrokuje sumporvodonik koji nastaje iz hrane koja u sebi sadrži sumpor kao što je grah, brokule, ali i crveno meso

Jako smrdljivi gas

To je najčešće znak da ste jeli super zdravu hranu koja je prepuna vlakana, ali to može i biti pokazatelj da niste tolerantni na laktozu. Ne mora da znači da ste bolesni, ali ako nakon konzumiranja mliječnih proizvoda ispustite smrdljivi gas, to je znak da vaš organizam teško vari takvu hranu.

Tihi gas

Ovakav gas nema nikakve veze sa vašim zdravljem već samo sa trenutnim položajem tijela i mišića

Učestali gasovi

Nije to uopšte loša stvar, a ako vam se događa baš često u toku dana to je vjerojatno znak da ste pojeli mnogo namirnica koje izazivaju gasove, ili je u vešem digestivnom sistemu puno vazduha.

 

 

Comments are closed.