Da li vam se u ustima pojavljuju ovakve rane ? Organizam vam nešto poručuje i potrebno je da odmah uradite ovo (FOTO)

Prema nekim istraživanjima Instituta za medicinu u Americi, odrali ljudi, iznad 25. godina bi trebali da konzumiraju svakodnevno oko 400 mikrograma folne kiseline. Folna kiselina je inače poznata kao vitamin B9, a veoma je važna za ljudsko zdravlje jer pomaže ljudskom tijelu u popravci krvne slike , DNK, i proizvodi crvene krvne stanice.

U slučaju da vašem organizmu fali folna kiselina, to se može primjetiti kroz određene simptome., a jedan od njih je svakako anemija.

Ovo su neki od simptoma ili znakova koji ukazuju da imate manjak folne kiseline u organizmu i ukoliko ih primjetite, dobro bi bilo da pojačate unos ove kiseline u svoj organizam.

  • Kognitivni problemi- folna kiselina je veoma važna za živčani sistem, a ukoliko manjkate sa ovim vitaminom, možete vrlo lako zapadati u depresije, imati velikih problema sa koncetracijom, osjećati se zaboravno i razdražljivo. Nedostatak folne kiseline može da poveća i rizik od dobivanja nekih veoma ozbiljnih bolesti poput Alchajemrova bolest ili demenciju.

  • U slučaju nedostatka folne kiseline, u nekim težim slučajevima, mozak može doći u situaciju da ne dobija dovoljno kisika, a zbog toga arterije u glavi mogu početi rasti i bubriti, što se manifestuje velikim glavoboljama, a pošto je količina kisika u mozgu mala, bol se može osjetiti i u drugim dijelovima tijela, Posebno u nogama i u grudima.

  • Rane u ustima i oticanje usana je također simptom koji ukazuje na nedostatak folne kiseline, a to je zaista težak simptom koji nikako ne smijete da zanemarite. Jezik može da bude veoma natečen, crven ili sjajan, a obično je crvenilo na vrhu jezika ili na njegovim rubovima. Moguće je da osjećate i veliku bol kod gutanja, a to je znak da vam se smanjio broj crvenih krvnih zrnaca i vrlo je moguće da imate stomatitis.

 

 

 

Comments are closed.