Da li su vam ruke i noge često hladne: Dobro bi bilo da posjetite svoga liječnika jer to može dosta često da ukazuje na neke zdravstvene probleme ( SAVJETI)

Mnogi ljudi na svijetu imaju velike probleme sa hladnim prstima na nogama i na rukama, aova je pojava posebno česta kod žena. Ova pojava ne mora da znači ništa ozbiljno i opasno, ali u nekim slučajevima može da bude veoma upozoravajuće i da ukazuje na neke ozbiljnije zdravstvene probleme.

Raynaudov sindrom je sužavanje krvnih sudova, kao neka vrsta odgovora na stres, ali i na hladnoću. Zbog svega toga dolazi do pojave izuzetne hladnoće prstiju koji znaju i da poplave. Ova sindrom ne uzrokuje neke veće zdravstvene probleme ,ali može biti znak pojavljivanja neke autoimune bolesti

Dijabetes- hladne ruke i dlanovi mogu da budu prvi znaci pojave dijabetesa u organizmu.

Ako uz hladne ruke, ponekad u dlanovima i stopalima osjećate trnce – to mogu biti prvi znakovi dijabetesa.

Štitna žlijezda- kada je ona usporena, tj. njen rad, to automatski dovodi i do usporavanja

Slabokrvnost osim što dovodi do hladnih prstiju, veoma često uzrokuje i umor, te često osjećate malaksalost ali i glavobolje. Tada je najbolje da provjerite svoju krvnu sliku, jer su velike šanse da vam nedostaje željeza u krvi.

Stres također može biti uzrokom hladnih prstiju na rukama i nogama. Stres  na neki način pojačava adrenalin koji onda sužava krvne žile i slabi cirkulaciju krvi, pa su zbog toga i noge, ali i ruke hladnije.

Sve u svemu, ako i zapazite neki od ovih simptome, nemojte to uzimati tako olako, već je najbolje da se obratite svome liječniku koji će najbolje znati šta dalje da radite i kako da se ponašate.

Comments are closed.