Čudo u Černobilu: Nakon 32 godine od najveće nuklearne nesreće u ove krajeve se ponovo vraća život (FOTO)

Mnogi od vas, malo starijih generacija, se svakako sjećaju vremena kada se desila velika Černobilska nuklearna katastrofa, sada već davne 1986. godine u Ukrajini.

Danas su vlasti Ukrajine odlučili da na baš tom mjestu katastrofe izgrade solarnu elektranu

Za sada se radi o malome postrojenju, koje je smješteno samo nekoliko stotina metara od nekadašnje nuklearne elektrane. Za sada se radi sa veoma skromnim kapacitetom, a solarne ploče pokrivaju oko 2 hektara zemljišta, tako da se može proizvesti energije za otprilike 2.000 domaćinstava.

S vremenom u Ukrajini imaju namjeru da ovaj projekat  povećaju na površinu od 2.500 hektara, i da se pravi energija snage i do 100 megavata. I dalje se traže investitori, a niska cijena zemlje će svakako privući zainteresovane.

Zna se da je skoro dvije četvrtine ove regije zagađeno uslijed katastrofe, a neki dijelovi Ukrajine, Rusije i Bjelorusije su najgore prošli, a što se tiče ljudskih gubitaka, kao i zdravstvenih problema kod ljudi, oni su i danas vidljiv i još će neko vrijeme biti tih problema.

Lijepo je saznanje da se polako u tim krajevima planira kakav-takav nastavak života, pa makar samo kod nekih privrednih projekata koji svakako mogu biti korisni za tu cijelu regiju kojoj će biti potrebno još dosta vremena da s e potpuno oporavi, ako je potpuni oporavak uopšte moguć.

Kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog rektora, 26.aprila 1986.godine zbog ljudske pogreške, dogodila se eksplozila koja je uništila jedan od četiri reaktora u Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin. A reaktor je potom otpustio ogromne količine radioaktivne prašine, devet puta jače kontaminacije nego kad je u japaskom gradu Hirošimi eksplodirala bomba.

Radioaktivnost je vjetrom raznošena a potom je pogodila najviše zdravlje stanovnika susjedne Bjelorusije na sjeveru, kao i nekih krajnjih i sjevernih prostora Ukrajine, ali i područja Rusije na jugozapadu.

Comments are closed.