Čitava regija bruji o potezu ovoga policajca: On je uradio nešto što niko od nas ne smije nikada zaboraviti

Fotografija koja je objavljena u medijima i na društvenim mrežama, a napravljena na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše na najbolji način pokazuje svu  jad i patnju koju preživljavaju migranti, a najtužnije od svega što sve to moraju, ni krivi a ni dužni da preživljavaju najmlađi, odnosno djeca.

Njihovi su roditelji, bježeći od ratova i bijede odlučili krenuti na dug i neizvjestan put, pokušavajući da za svoju djecu i sebe same nađu bolji život. Prelazeći na hiljade kilometara po ko zna kakvim terenima i nepristupačnim predjelima, spavajući pod vedrim nebom došli su i do Balkana, na samo korak od zapada, kojeg priželjkuju.

Oglasi - Advertisement

Mnogi ljudi iz medija već sedmicama svjedoče svemu onome što migranti preživljavaju na raznim graničnim prijelazima širom regije i dosta često imaju prilike da pokažu, pričama i fotografijama , kako je veoma tanka linija između ”njih” i ”nas” i da je u svemu ovome ipak najvažnije ostati čovjek, a to i nije tako teško ako se iskreno želi.

Fotografija koja je postala viralna na društvenim mrežama prikazuje graničnog policajca koji u jednome trenutku razgraničuje policajca i čovjeka u sebi i pokazao šta je u stvari njegova prava dužnost. Poslije jedne gužve koja se stvorila između migranata i policije, ovaj policajac je vidio da je u toj svoj gužvi jedno malo dijete u opasnosti. Zaboravi je svoj pravi zadatak, uzeo dijete u naručje i predao ga zahvalnim roditeljima.

Na ovome graničnom prelazu se svakodnevno dešavaju dramatične scene, a prije nekoliko dana migranti su silom pokušali da probiju policijski kordon, pokušavajući ući u Hrvatsku, tako da su policajci bili primorani i da stave određene prepreke na putu kako bi  spriječili eskalaciju nasilja.

Česti su i sukobi policije i migranata u ovom dijelu BiH, a na obje strane ima lakše povrijeđenih.

Nadati se da će daljnja eskalacija nasilja prestati, kao i da će zemlje EU konačno donijeti neku odluku šta da se radi sa ovim migrantima koji žele u tu istu EU, ali su za sada spriječeni.

 

 

Comments are closed.