Bračni par primao socijalnu pomoć u Švicarskoj pa izgradili tri kuće u BiH i završili na sudu: Sasvim slučajno cijelu istinu otkrio njihov sin kojeg sada žele da se odreknu (FOTO)

0

Kako navode mnogi svjetski mediji bračni par iz BiH je dobio presudu u sudu u Lucernu, na kojem su proglašeni krivima jer su u periodu od 2008-2013 godine dobijali socijalnu pomoć od Švicarske države u iznosu od 140. 000 franaka, a da su u tom periodu kupili čak tri kuće u BiH koje nisu prijavili.

Proglašeni su krivima jer nisu kuće prijavili nadležnim organima u Švicarskoj koji se bave socijalnom pomoći koju su redovno dobijali svaki mjesec, više od 6 godina.

Oglasi - Advertisement

Sud je ustanovio da od tri kuće, barem je jedna bila na njihovo ime, pa su kao kaznu dobili novčanu kaznu od 15.000 franaka i dvije godine uslovno

Ova je prevara slučajno otkrivena kada je socijalna radnica došla u posjetu ovoj porodici koja je bila smještena u Emenu, mjestu blizu Lucerna. Kada je socijalna radnica došla na mjesto gdje stanuju, supružnici nisu bili tu, već joj je vrata otvorio njihov sin koji je rekao radnici da njegovi roditelji nisu tu, već u drugoj kući u BiH, a također joj je pokazao i fotografiju roditelja pored kuće u BiH.

Iskaz sina je prihvaćen na sudu, mada su roditelji pokušali da svale krivicu na svoga sina navodeći da je bolestan i da pat od nekih mentalnih tegoba te da ne zna o čemu govori. Pokušali su da se izvuku i sa pričom da su kuću kupili od novca koji su im dali stariji sinovi, a pokazano je da postoji mogućnost da su jednu kuću kupili sinovi jer su imali kredite u švicarskim bankama, ali za druge dvije kuće nisu imali nikakva opravdanja.

Međutim i svi daljnji dokazi su govorili protiv njih, tako da su na kraju morali da priznaju krivicu i da prihvate kaznu koja im je dodijeljena.

 

 

Leave A Reply