Bosanca u Hrvatskoj držali kao roba, izgladnjivali ga i fizički zlostavljali više od godinu dana: Ovi ljudi su osumnjičeni za ovaj zločin, a cijela regija je zgrožena

Zadnjih nekoliko dana javnost Bosne i Hercegovine je zgrožena viješću o zlostavljanju 37- godišnjaka iz Velike Kladuše. Za zlostavljanje ovoga čovjeka osumnjičeno je osam osoba.

Stravične fotografije izgladnjelog Rasima Ćufurovića koji je tražeći posao završio kao rob na jednom imanju u mjestu Draganić kod Karlovca su zgrozile cijelu javnost koja sa pravom traži da se krivci za ovakav zločin i zlostavljanje što prije sankcionišu , osude i zatvore.

Ovo bi za hrvatsko pravosuđe mogao biti slučaj kakav još nije viđen u Hrvatskoj, jer po svemu sudeći to će biti prvi slučaj u kojem će se procesuirati slučaj robovlasništva u Hrvatskoj.

Predmet je dodijeljen sutkinji Blaženki Lugar Vladić, a na optuženičkoj klupi će se naći cijela porodica Velić, otac Petar, sinovi Igor, Ivan i Dražen, kao i osobe sa inicijalima T.V., M.J., R.N., I J.A.

Oni se terete da su nesretnog Rasima prisiljavali na težak rad bez naknade od aprila 2016. godine pa do oktobra 2017. godine.

Pored toga su ga svi osumnjičeni psihički i fizički maltretirali, a uspio je da pobjegne u oktobru prošle godine jer su svi oni pomislili da je umro od ozljeda koje su mu nanijeli kada su ga brutalno pretukli.

Tada su ga polumrtvog bacili u iskopani grob iza imanja iz kojeg je Rasim uspio nekako da ispuza i da dođe do prve kuće iz koje su zvali Hitnu pomoć, da bi Rasim hitno bio prebačen u Opću bolnicu u Karlovcu.

Ljekari u bolnici u Karlovcu su ostali šokirani kada su uvidjeli Rasimovo stanje kao i sve povrede koje je imao na sebi, kako nove, tako i one ranije nanijete. Odmah je alarmirana i policija, i istraga je dovela do čudovišne porodice Velić i svih njenih članova.

Sada javnost regije, a posebno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini očekuju konačni epilog suđenja, nadajući se da će svi članovi ove porodice dobiti najveće moguće kazne koje hrvatski zakon nosi.

 

 

 

Comments are closed.