Borov med


Da li ste čuli za borov med i da li znate koliko je on lekovit? Kao što znate, mnogima je bor omiljeno drvo, pogotovo preko zime, zbog prelepog izgleda i opojnog mirisa. Međutim, ono što možda niste znali je da se od borovih sokova može napraviti med. Poznato je da bor ima brojne zdravstvene prednosti, naročito za naš respiratorni sistem. On deluje kao ekspektorans (podstiče iskašljavanje) i olakšava disanje. Borov med je, dakle, odličan prirodni lek za plućne bolesti, hronični kašalj, bronhitis i astmu. Ali to nije sve!
Bor je četinar iz roda Pinus, a pripada porodici Pinaceae. Postoje mali i veliki borovi. Med može biti napravljen od svih vrsta borova, sve što je potrebno jesu pčele. Borov med se može kupiti na planinama, kao što je recimo Zlatibor, a na prvi pogled se prepoznaje po tome što je tamnije boje od klasičnog meda.
Ukoliko ste u potrazi za zdravom zamenom za šećer koja snabdeva telo vitalnim mineralima, onda je borov med ono što vam treba. Borov med je bogat mineralima, posebno fosforom, kalijumom, kalcijumom, sumporom, magnezijumom, cinkom, borom, gvožđem i bakrom.
Za šta je dobar borov med?
Borov med ima antiinflamatorna svojstva. Pored toga što smanjuje upale, ovaj lekoviti med je i antioksidans, imunostimulans, sredstvo za čišćenje, pomaže u izlečenju bakterijskih, dermatoloških, degenerativnih, zapaljenskih i autoimunih bolesti. Takođe se može koristiti i spolja, kada pomaže u lečenju rana i mnogih reumatskih oboljenja. Borov med se koristi i protiv upale jajnika.
Antioksidantne osobine borovog meda su generalno pripisane visokim nivoima fenolnih jedinjenja i flavonoida koje ovaj med sadrži. Kao što vam je možda već poznato, antioksidansi su molekuli koji neutrališu slobodne radikale, nestabilne molekule koji su povezani sa širokim spektrom stanja povezanim sa starenjem – od srčanih bolesti i raka, do makularne degeneracije i Alchajmerove bolesti.
Kao što smo napomenuli na početku, borov med je naročito koristan za tretman respiratornih stanja. Koristi se za iskašljavanje i olakšavanje disanja kod plućnih bolesti i hroničnog kašlja. Dobar je za bronhitis i astmu. Ukoliko se borov med konzumira sa saćem, imaće bronhodilatatorni efekat.
Borov med takođe poseduje i antibakterijska i antikancerogena svojstva. Ima jaka antioksidantna svojstva, u poređenju sa uobičajenim cvetnim medom.
Borov med je bogat oligosaharidima, prirodnim jedinjenjima na bazi šećera koja imaju koristi za digestivni sistem. Odnosno, ovi oligosaharidi deluju kao probiotik, podržavajući zdravu crevnu floru.
Borov med sadrži prirodne, neprerađene šećere, uglavnom glukozu i fruktozu. Tako, borov med pomaže kod hipoglikemijske krize.
Borov med pomaže kod dermatoloških stanja.
Protiv akni treba da konzumirate 6 kašičica borovog meda dnevno.
Kod zrele kože treba naneti masku od borovog meda, neka odstoji pola sata do jednog sata. Očistite masku sa mlekom i naneti kremu za lice koju inače koristite. Tretman mora da se uradi svako veče, u trajanju od 30 dana.
Protiv celulita, praktikujte masažu sa borovim medom pomešanim sa nekoliko kapi eteričnog ulja limuna i/ili pomorandže. Mešavina bi trebalo da se nanese i umasira na ugroženom području. Nakon 10 minuta uklonite ovo sa kože i isperite mlakom vodom.
Borov med je savršen zaslađivač za šolju jakog crnog čaja. Takođe je ukusan na prženicama i toplim kolačima. Možete koristiti borov med da dodate malo slatkoće slanim jelima.
Zbog svojih antibakterijskih osobina, ljudi primenjuju borov med direktno na kožu da se ubrza zarastanje rana, opekotina i opekotina od sunca.
priroda-leci-sve.com

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *