Bolna istina koju gastabajteri neće priznati: Živi 20 godina u Švicarskoj, a sada je napokon otvorio dušu

Vidljivo je, posebno zadnjih godina i posebno kod mladih ljudi, da mnogi od njih idu u inostranstvo jer u krajevima gdje su rođeni ne mogu egzistirati bez posla i bez novca. Na zapadu očekuju posao, redovnu platu od koje se može živjeti, zdravstveno i socijalno osiguranje.

Ipak prije samoga odlaska, dobro je provjeriti kakve poslove uopšte možete raditi, a svakako ne trebate ići u druge zemlje grlom u jagoda, pa šta sudbina da. Plate vani jesu veće, ali su svakako i troškovi veći i na zapadu nema zakeranja i da se može izvući sa posla, već valja dobro zapeti da bi se zaradila plata.

Oglasi - Advertisement

Na početku svakako nikome nije lako, ali s vremenom se svi naviknu na uslove koje zapad nudi, barem kada je rad u pitanju.

Jedan čovjek iz Srbije je pričao o svom prijatelju koji radi u Švicarskoj. Ispričao je kako je jedne prilike , dok je ovaj bio u Srbiji, u posjeti roditeljima, popio sa njim kafu. Na sebi je imao samo najskuplje stvari, novčanik mu je bio pun, ali se vidjelo daje umoran i nezainteresovan za bilo šta

Taj njegov  prijatelj ima 30 godina, nije oženjen i ima 10 godina radnog staža. Radi 8-10 sati dnevno sa jednim slobodnim danom sedmično.

Živi u elitnoj četvrti, u iznajmljenom stanu gdje je kirija prevelika. Najbolji prijatelji u Srbiji ga gledaju kao investitora koji će riješiti njihove probleme, a djevojke su obično sponzoruše koje bi s njim bile kako bi ih finansirao.

Nije mu lako ni djevojku naći, a kamoli šta drugo. I on radi i ulaže u kuću koju gradi u starome kraju. Pravi kuću u koju će dolaziti jednom do dvaput godišnje. Dobio je i papire, postao je i Švicarac, ali ostaje onaj žal za rodnim krajem u koji se baš i ne misli vraćati, mada i kuću tu pravi.

Razmišlja da da otkaz na poslu i da godinu dana živi od socijalne pomoći, koja je visine kao njegova trenutna plata. Vjeruje da može da dosta i uštedi od nje, pa da konačno posjeti Kubu i Havanu gdje bi volio i da ostane.

 

 

Comments are closed.