Ana Brnabić tuguje jer je saznala neke stvari o bebi koju čeka sa svojom partnerkom: Nismo očekivali da će se to desiti (FOTO)

0

Vijest da srpska premijerka Ana Brnabić i njena partnerka, doktorica Milica Đurić trebaju da uskoro postanu roditelji je odjeknula u cijeloj Srbiji, a i u velikom dijelu regije je ova vijest privukla veliku pažnju, pa se zbog te vijesti u velikom dijelu Balkana opet poteglo pitanje roditeljstva ljudi koji su u istospolnim zajednicama.

U Hrvatskoje se TV voditelj Zoran Šprajc našao na pravoj meti kritika zbog jednoga svoga komentara, odnosno šale o tome da li će premijerka Srbije, kada beba dođe na svijet biti mama ili tata.

Oglasi - Advertisement

Međutim, postoje i neki drugi problemi koje je premijerka Srbije trebala znati zbog funkcije koju obavlja, ali roditeljstvo u istospolnim zajednicama, barem u Srbiji nije zakonski regulisano, a Srbija nema zakon o istospolnim zajednicama, koji bi trebao  da da prave odgovore na pitanja koja se nameću sama od sebe

Pa je odgovore na neka pitanja pokušao dati u jednoj TV emisiji Predrag Azdejković koji je predsjednik Gej- lezbejskog info centra, te urednik magazina Optimist.

On je rekao da će Milica biti majka, a da u rodnom listu pod rubrikom otac neće pisati ništa i da će ta rubrika ostati prazna. Ana Brnabić, po njegovim riječima, nema nikakva prava, i samo je pitanje da li će ona da pokuša da iskoristi neke svoje privilegije i veze, ali pravno se tu ne može više ništa napraviti.

U slučaju da se Milici nešto desi, dijete po zakonu ide njenim roditeljima, a Ana se tu ništa ne pita.

Međutim, Azdejković je i dodao da postoji mogućnost da se Milica porodi van Srbije u državi koja priznaje istospolne zajednice i dvije majke, ali nije mogao da kaže više o tome jer nije imao dovoljno informacija šta se dešava u takvom slučaju.

Azdejković je još i dodao da je postojala inicijativa da roditelj za života odluči kome će pripasti njegovo dijete ukoliko mu se nešto dogodi, ali do regulisanja te inicijative nikada nije došlo, jer da jeste, Milica bi onda mogla da prebaci materinska prava na Anu.

 

Leave A Reply