Ako imate psa za kućnoga ljubimca, on može da osjeti da li ste bolesni ili ne: Neke tegobe pas 100% osjeti

Do danas su urađena mnoga naučna i medicinska istraživanja koja su pokazala da psi sa sigurnošću mogu da namirišu i da osjete neke bolesti kod ljudi ili kod svojih vlasnika, a sada je i ustanovljena cijela lista bolesti koje psi umiju prepoznati.

Oglasi - Advertisement

  • Malarija- stručnjaci su dokazali da je sasvim dovoljno da pas samo pomiriše nečije čarape  da bi znao da ovaj ima malariju. Poslije samo nekoliko mjeseci treninga pojedini labradori su uspijevali da odvoje bolesnu djecu od zdravih
  • Rak prostate- talijanska istraživanja su pokazala da ukoliko trenirate psa na prepoznavanje određenih hemikalija oni mogu da prepoznaju ili predvide rak prostate. U okviru eksperimenta su dva njemačka ovčara trenirana da prepoznaju različite hemikalije i kada su psi uvedeni u prostoriju sa oboljelim i zdravim ljudima bili su tačni u prepoznavanju raka prostate u 90% slučajeva. Interesantno kod ovoga istraživanja je bilo to što kod nekih sudionika bolest i nije bila dijagnosticirana.

  • Dijabetes- psi se već neko vrijeme koriste u otkrivanju iznimno niskog ili visokog nivoa šećera u krvi, a neke fondacije godinama treniraju pse da osjete na osnovu daha vlasnika da li je došlo do poremećaja nivoa šećera u njihovoj krvi. Psi znaju da ustanove poremećaj i prije klinički testovi to pokažu.

  • Parkinsova bolest- neka istraživanja u Engleskoj su pokazala da se psi mogu istrenirati na takav način da prepoznaju Parkinsovu bolest kod pojedinaca i to godinama prije nego li se prvi simptomi i pojave

  • Rak dojke- Danas žene mogu da idi na mamografiju jednom u tri godine, zbog zračenja,ali, ako bi psi mogli da nanjuše bolest, broj otkrivenih slučajeva bi se povećao za 50%, a tada bi i izlječenje bilo veća i sigurnije.

 

 

 

 

Comments are closed.