Ako imate problema sa dosadnim bradavicama, kora ove voćke će riješiti sve vaše probleme; Ujedno je kora ove voćke dobra i za psorijazu i izbljeljivanje zuba

Poznato je da neke bolesti, oboljenja i promjene na koži se mogu i to veoma uspješno liječiti ili zalječivati mimo tableta i drugih lijekova, sve na prirodnoj bazi uz pomoć voća i povrća i raznog ljekovitog bilja.

Pa je tako banana jedna veoma zanimljiva namirnica, koja je veoma bogata vlaknima, a i njena kora je itekako korisna. Većina nas baca njenu koru, ali, npr. Indijci već mnogo godina koriste bananinu koru za razne svrhe.

Oglasi - Advertisement

Evo koji su načini za neka korištenja banana i njene kore.

Banana može biti jako učinkovita u nekim fazama psorijaze. Radi se na taj način da utrljate koru od banane na mjesta gdje su se pojavile promjene na koži. Naravno, koristi se unutrašnja kora banane.

Banana može i da pomogne kod bradavica, koje znaju biti veoma dosadne i dosta ih se teško riješiti. I njih možete da utrljate sa unutrašnjom stranom kore banane i vidjet ćete da će bradavice polako početi nestajati.

Banana vam je inače odlična i za smanjivanje ožiljaka. A vjerovali ili ne , unutrašnjost kore od banane je veoma dobra i za izbjeljivanje vaših zuba.

A sada pogledate i sami nutritivne vrijednosti, odnosno kalorije:

U samo 100 grama banane imate 89 kalorija, tako da banana može biti veoma dobar međuobrok ili užina


Jedna banana srednje veličine ima 105 kalorija
Masti 0g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti 0g (1%)
Holesterol 0g
Trans masti: 0g
Ugljikohidrati 27g (9%)
Sol 1mg (0g)
Šećeri; 14g
Proteini 1g
Valkna 3g /12%)
U banani najviše zastupljenih minerala ima Vitamin C: 10.3mg (17%)
Vitamin B6: 0.4mg (22%), Kalij: 422mg (12%)
Mangan: 0.3mg (16%).

Sve u svemu, banane ne treba uopšte izbjegavati, mada ne treba ni pretjerivati, ali svakako probajte da ih upotrijebite za bradavice i psorijazu.

Comments are closed.